Skip to main content
Demenca

5 nepogrešljivih vitaminov za osebe z demenco

Mateja Guštin
13. september 2023

Demenca je neizogibno težko stanje, ki vpliva na spomin, kognitivne sposobnosti in celotno kakovost življenja posameznika. Čeprav ni čarobne tablete za ozdravitev demence, lahko z vnosom primernih vitaminov in pravilne prehrane ohranjamo vitalnost uma. Tu je pet nepogrešljivih vitaminov, ki igrajo ključno vlogo pri podpori oseb z demenco:

  1. Vitamin B12: Ta vitamin je bistven za zdrav živčni sistem, saj sodeluje pri tvorbi mielinske ovojnice, ki ščiti živčne celice. Pomanjkanje vitamina B12 je pogosto povezano z okvaro kognitivnih funkcij. Osebe z demenco pogosto trpijo zaradi težav pri absorpciji tega vitamina, zato je lahko njegovo dodajanje še posebej koristno. Hrana, bogata z vitaminom B12, vključuje meso, mlečne izdelke, jajca in ribe.
  1. Vitamin D: Poleg svoje vloge pri ohranjanju zdravih kosti ima vitamin D tudi vlogo pri delovanju možganov. Študije kažejo, da je pomanjkanje vitamina D povezano z večjim tveganjem za razvoj demence. Sončna svetloba je naravni vir vitamina D, poleg tega pa ga lahko vnesemo tudi s hrano, kot so mastne ribe, jajca in živila, ki so obogatena s tem vitaminom.
  1. Vitamin E: Ta antioksidant ima pomembno vlogo pri zaščiti celic pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Nekateri raziskovalci verjamejo, da bi lahko vitamin E upočasnil napredovanje demence tako, da ščiti možganske celice. Njegovi naravni viri vključujejo oreščke, semena, rastlinska olja in zeleno listnato zelenjavo.
  1. Vitamin C: Prav tako znan kot askorbinska kislina, vitamin C igra ključno vlogo pri zdravju možganov. Deluje kot antioksidant in pomaga pri boju proti vnetjem, ki lahko prispevajo k poslabšanju demence. Živila, bogata z vitaminom C, vključujejo agrume, jagode, papriko, brokoli in paradižnik.
  1. Vitamin K: Vitamin K je pomemben za zdravo delovanje možganov, saj je vpleten v sintezo nevronskih membran. Prav tako lahko pomaga pri preprečevanju odlaganja kalcija v možganih, kar je povezano s tveganjem za demenco. Viri vitamina K vključujejo zeleno listnato zelenjavo, kot so špinača, ohrovt in brokoli ter tudi nekatere maščobne ribe.

Potrebno je razumeti, da vitamini niso zdravilo, vendar pa pravilna prehrana, ki vsebuje te ključne hranilne snovi, lahko podpre splošno zdravje možganov in ohrani kognitivne funkcije. Pred kakršnimi koli spremembami v prehrani ali dodajanju dodatkov je vedno priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano.

Leave a Reply